Studenten over afval scheiden

Amber (22) woont in een studentenhuis in de Brabantse stad Tilburg. Ze woont hier samen met Tim (22), Jeroen (23) en Sanne (21). Gemeente Tilburg controleert de afvalcontainers en als je niet goed je afval scheidt, kun je een bon of waarschuwing krijgen. Amber en haar huisgenoten vertellen over hoe zij afval scheiden met zijn allen.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: zeg eens eerlijk, scheiden jullie het afval omdat het moet of omdat jullie het willen?
Amber: “Haha je hebt ons door. Nee grapje. Persoonlijk vind ik afval scheiden wel belangrijk. Ik kom sowieso uit een familie die het milieu belangrijk vind en dan wordt afval scheiden er met de paplepel ingegoten. Sanne en Tim zijn ook nog wel van het afval scheiden, alleen Jeroen heeft er wel veel moeite mee.”
Jeroen: “Dat komt omdat ik soms geen zin heb om naar de andere prullenbak te lopen als ik verkeerd gegokt heb. Dan sta ik toch al voor de prullenbak met restafval en dan gooi ik het gewoon daarin.”
Tim: “Amber was dan ook voorheen degene die soms het afval van de ene prullenbak naar andere prullenbak verplaatsten als Jeroen weer eens verkeerd had gegokt.”

Tim, jij zegt ‘voorheen’ is er dan veel veranderd qua afval scheiden ten opzicht van eerst?
Tim:
“Eerst hadden we twee aparte prullenbakken en een doos voor karton enzovoort. Op die prullenbakken hadden we dan met tape een ‘P’ en ‘R’ gecreëerd. Nu hebben we een prullenbak waar we GFT-, rest- en plasticafval in kwijt kunnen. Voorheen gooiden we zelfs ons GFT-afval gewoon bij het restafval. Anders moesten we helemaal naar buiten lopen naar de container. In de zomer is dat wel te doen, maar in de winter vries je echt je tenen eraf.”

Welke prullenbak hebben jullie nu dan staan?
Amber:
“We hebben nu de BinBang prullenbak staan. Drie lagen zonder snijplank. Blijkbaar verkopen ze ook snijplanken. Het karton verzamelen we nog steeds in een grote doos die in de voorraadkast staat waar ook onze pannen enzovoort staan.”
Jeroen: “Ik vind de prullenbak wel veel mooier dan de prullenbakken die we eerst hadden.”

Een BinBang prullenbak bestaande uit drie emmers is niet heel goedkoop. Hebben jullie deze zelf gekocht?
Amber: “Ik heb een hele lieve vader en moeder. Als we de prullenbakken zelf hadden moeten betalen, hadden we waarschijnlijk geen nieuwe prullenbakken aangeschaft. We zijn studenten en niet iedereen van ons heeft zoveel geld.”
Tim: “Wellicht hadden we dan een minder dure prullenbak aangeschaft. Onze prullenbakken waren stiekem wel aan vervanging toe hoor.”

Denken jullie dat met de BingBang het afval scheiden beter gaat?
Amber: “Voor mij zal het denk ik niet veel uit maken, want ik scheid mijn afval sowieso wel. Dat doe ik ook op mijn eigen kamer. Ik heb daar een prullenbak staan met twee vakken voor mijn restafval en plastic.” Tim: “Ik wil er nog meer op gaan letten dan ik al deed. Al denk ik dat deze vraag eerder betrekking heeft op Jeroen haha. In ieder geval ga ik GFT- en restafval meer gescheiden houden. Ik hoef nu niet meer de tuin in om mijn GFT-afval weg te gooien dus als ik het nu niet goed scheid, dan weet ik het ook niet meer.”
Sanne: “Als het niet goed gaat helpt Amber ons er wel aan herinneren wat waar moet. Die weet bijna alles gok ik. Ik denk dat het vooral scheelt, zoals Tim al zei, dat we nu niet meer door de tuin hoeven om het GFT-afval in de container te gooien.”
Jeroen: “Ik zal mijn best doen. Nee, maar ik merk wel dat ik beter oplet waar ik mijn afval ingooi. Ik denk dat dit komt doordat het nu één grote prullenbak is en voorheen stonden er twee. Nu kan ik sneller wisselen van bak als ik zie dat ik verkeerd gegokt heb. Normaal gooide ik het dan maar gewoon in de prullenbak die ik op dat moment open had gemaakt. Anders moest ik mij weer omdraaien naar de andere prullenbak en dat vond ik dan net te veel moeite.”

Zijn er ook dingen die jullie minder goed vinden aan de BinBang?
Amber: “Het enige nadeel is denk ik dat de BinBang beschikt over lades. Je moet dus met een hand de prullenbak opentrekken en met je andere hand het afval vasthouden.”
Sanne: “Bij een van onze oude prullenbakken was het pedaal stuk, dus toen moesten we de deksel ook met een hand openmaken en ons afval vasthouden in de andere hand. Zoveel verschilt het niet.”
Tim: “De lades gaan soms iets minder smooth open en dicht. Dit kan natuurlijk ook aan ons liggen.”

Gebaseerd op jullie eigen ervaringen. Wanneer zouden jullie de BinBang aanraden aan mensen?
Amber:
“Ik zou de BinBang aanraden als je een prullenbak zoekt die je eventueel kunt uitbreiden. Mochten wij nog een bak erbij willen dan kunnen wij deze mooi op onze prullenbak zetten. Dat is toch wel een groot voordeel. Wellicht dat wij ooit nog een bak kopen speciaal voor karton. Wij hebben er ook aan zitten denken om de prullenbak in de keukenkastjes die wij over hebben te plaatsen. Uiteindelijk hebben we dat maar niet gedaan, omdat wij dan de hele tijd de keukenkastjes moeten openmaken.
Tim: “Wij koken best vaak samen en daardoor hebben wij minder afval dat een studentenhuis waarin iedereen apart zijn eten klaarmaakt. Hierdoor is de BinBang groot genoeg voor al ons afval.”
Jeroen: “Als je echt veel afval hebt dan denk ik persoonlijk wel dat de bakken al snel net te klein zijn.”

Wat is jullie eindconclusie wat betreft de BinBang?
Amber:
“Mooie prullenbak en handig dat je deze kunt uitbreiden. Wat ik trouwens ook leuk vind, is dat wij de kleuren van de hendels van de bakken konden kiezen.”
Sanne: “Het is een prullenbak die niet lijkt op standaard prullenbakken en dat vind ik leuk! Voor mijn gevoel kan de prullenbak ook best wel wat hebben qua stoten enzovoort.”
Tim: “Handige prullenbak en, zoals Amber al zei, is het fijn dat deze uitgebreid kan worden. Ik zou hem aanraden.”
Jeroen: “In het begin moest ik wel wennen aan het feit dat de prullenbak niet beschikt over een pedaal, maar nu vind ik het inmiddels vanzelfsprekend. Ik zou hem sowieso wel aanraden aan mensen, alleen wellicht niet als je weet dat je echt veel afval hebt.”